Linux-referansebrukere

Ettersom Linux har fått relativt lite omtale i norsk presse, er det mange som ikke vet hvilke førsteklasses løsninger Linux tilbyr. Her har vi samlet en liste over Linux-brukere i Norge, hvor de forteller om sine erfaringer med Linux. De som har lyst til å se hva som er skrevet om Linux i den internasjonale pressen kan se på vårt pressearkiv.

Kjenner du til et firma som er godt kjent eller i det minste ledende i sin bransje og bruker Linux? Kontakt webmaster@linux.no.

Kontaktinformasjon for personene og firmaene under er tilgjengelig ved forespørsel.


ABC Startsiden

ABC Startsiden, en av Norges eldste "portaler", og en av Internett-bedriftene her oppe som tjener penger, bruker Linux på database og web-tjenerne sine. I forbindelse med denne oppføringen kunne Denis Brækhs i Startsiden fortelle at "Vår databaseserver har en oppetid på 400 dager i skrivende stund, og webserverene leverer websider til flere og flere. Vi bruker Linux fordi det er åpent, stabilt, ytelsesmessig bra, og kostnadsmessig fornuftig."

EDB Novit

EDB Fellesdata (delen som refereres til her er tidligere kjent som Novit) er en ledende leverandør av IT-tjenester til bank og finansbedrifter i Norge. Novit bruker Linux til flere kritiske intranett- og Internett-tjenester.

Per Arne Enstad i daværende Novit kunne fortelle at Linux-maskinene hans er stabile og greie å administrere. Han sa: «Vi valgte å kjøre kritiske tjenester som navnetjenere og e-post-tjenere under Linux etter at vi fant ut at tilsvarende løsninger fra Microsoft manglet viktig funksjonalitet og ikke var helt stabile.»


Funcom
Oslo A/S

Funcom Oslo A/S lagar dataspel, mange av dei Internett-baserte.

Funcom bruker Linux til alle kritiske tenester og til arbeidsstasjonar. Spesielt dei tyngre brukarane ser ut til å foretrekke Linux. Totalt kjører ca. 30 av rundt 100 maskiner Linux. «Stikkord er stabilitet, ytelse og anvendelighet samt eit rikt utvalg software. Kombinert med veldig lave kostnader gjorde dette Linux til eit naturleg val for oss. Eit val vi ikkje har angra,» seier Network Manager ved Funcom, Erlend Midttun.


Gule Sider

Gule Sider er ett av de mest besøkte vev-stedene i Norge. De har kjørt Apache under Linux i over et år. I tillegg kjører Telenor Media vevtjeneren for over 300 andre domener i Norge (Rett på Nett) på en og samme Linux-maskin.

Systemadministrator Jørgen Skjånes forteller at de aldri har opplevd hverken stabilitets- eller kapasitets-problemer med denne løsningen.


Reinertsen Engineering

Reinertsen Engineering ANS er et velrenommert ingeniørselskap som utfører et bredt spekter av oppdrag. De har utført prosjekter i forbindelse med den nye hovedflyplassen, Åsgard B-plattformen, E18 og mye annet.

Reinertsen har evaluert Linux som beregnings-plattform for Finite Element-analyser. Tidligere har de bl.a. utført Finite Element-analyser i forbindelse med jordskjelvsikring av Heidrun-plattformen og Forsmark atomkraftverk i Sverige. IT-leder Per Ivar Trovatn forteller at «ingeniørene kjører X11 mot Linux-maskinen, hvor de utfører sine analyser. Denne løsningen gir meget god ytelse og vi vil videreføre prosjektet.»


Romsdals Budstikke

Romsdals Budstikke er en del av Orkla-konsernet. Avisen har hovedkontor i Molde og dekker 10 kommuner i Romsdal og Nordmøre. Avisen er i seg selv et lite konsern som også produserer avisene Driva og Åndalsnes Avis. De har også sivilproduksjon ved siden av trykking for andre aviser.

Avisen bruker Linux som et sentralt ledd i produksjons-prosessen sin. Etter at en grafiker har laget en side i avisen, blir siden sendt via en "RIP" til Linux-tjeneren hvor den rendres til et grafisk bilde som gir grafiker eller andre mulighet til å kontrollere siden. Siden kan forkastes eller godkjennes. Også annonser kan kontrolleres på denne måten. Linux-tjeneren må være i kontinuerlig drift for at produksjonen ikke skal stoppe opp. IT- og produksjons-sjef John Erik Johnsen sier at Linux har vært et lykkelig valg for avisen.


UiO,
Matematisk institutt

Matematisk institutt på Universitetet i Oslo bruker Linux som filtjenere for Windows '95, Macintosh og andre Linux-maskiner, samt som vitenskapelige arbeidsstasjoner. Av ca. 90 Unix-maskiner er 50 Linux-baserte.

Drifts-ingeniør Nicolai Langfeldt sier: «Linux er billig i innkjøp, vedlikeholds-kostnadene er minimale, alt kan administreres sentralt, og det tar 15 minutter å installere en ny maskin. Den kommersielle matematikk-programvaren instituttet trenger finnes for Linux. Kort sagt: Linux tilbyr alt vi trenger til våre mest avanserte brukere.»


UNINETT

UNINETT er det norske landsomfattende datanettet for forskning og utdanning.

UNINETT anvender Linux aktivt, både til tjenester og som arbeidsstasjoner. Internt i UNINETT Sekretariat anvender omtrent halvparten av de ansatte Linux i sitt daglige arbeide, og er medlemmer av ULUG ("UNINETT Linux User Group"). Endel ansatte anvender også Linux på sine bærbare maskiner. Nettansvarlig Olav Kvittem gir Linux godt skussmål: «Linux, i tillegg til andre fritt tilgjengelige OSer som NetBSD og FreeBSD, er med på å holde UNINETT operativt dag og natt. De kjører kritiske tjenester som DNS for Norge [alle .no nett-navn -red.anm.], sikkerhetsfunksjoner og nettovervåkning.»